søndag 16. januar 2011

Øyhopping - Hvordan komme seg til startposisjonen

Paralellt med titting i bøker og på nett for å bestemme seg for hvilke øyer og steder man vil besøke, kan det være lurt å tenke på hvor man ønsker å starte øyhoppingen fra, og hvordan man skal komme seg dit.

Utsikt fra balkongen på Stavros Hotell, Kamares - Sifnos

Vi har alltid tatt rutefly til Athen og lagt opp løpet videre herfra. Fra Bergen kan du reise med både KLM, Lufthansa og SAS, og sikkert en hel del andre selskaper med ulike løsninger for mellomlandinger i Europa. Det gjelder å følge med på tilbudene til selskapene, for utover vinteren og våren komme de som regel med endel kampanjer på billige flybilletter. Det er også mulig å reise med f.eks. Apollo direkte til Santorini og starte derfra. Denne løsningen er dyrere enn rutefly med lavprisselskapene, men supert som et alternativ hvis man vil ha en kobinasjon av charter og frihet. Hos Apollo kan man få tilrettelagt første/siste overnatting også.


Balkongutsikt fra Giannis Apartment, Adamas - Milos

Med Athen som utgangspunkt finnes det flere måter å ta seg ut til øyene på. Der går innenriksfly med Olympic Air, der går ferger og der går speedbåter. Vi har prøvd alle alternativene. Innenriksfly er kjapt og greit, men det er forholdsvis små fly som blir full ganske fort. Det gjelder derfor å være tidlig ute med bestilling. Hellenic Seaways, Blue Star Ferries og Greek Ferries er gode nettsider for å sjekke tilgjengelighet og pris på ferger og speedbåter. Vær oppmerksom på at det er myndighetene som setter prisen på fergestrekningene. Det vil derfor kun være avhengig av om det er speedbåt eller ferge som avgjør prisen på strekningen, ikke selskapet.


En av de mange speedbåtene som frakter turister mellom øyene

I høysesongen kan det være vanskelig å få plass på både båtene og fergene hvis man kommer samme dag eller dagen før for å kjøpe billett. Det er derfor særs viktig at dere bestiller første ferge/speedbåttur hjemmefra før dere reiser ned. Billettene hentes i havnen når dere ankommer der. Litt kjipt å stå igjen i havnen og vinke farvell til båten fordi det var tomt for billetter.

Vi har alltid valgt Pireus, Athens havneby, som starthavn, men det går også an å ta utgangspunkt i Rafina. Det er omtrent lik avstand fra flyplassen til havnene.

Til Pireus kan du enkelt komme deg med buss eller taxi, men her gjelder det å beregne god tid. Midt på dagen er det ganske masse kaotisk trafikk i Athen, og enda mer kaotisk trafikkbilde i havneområdet.


Utsikt fra balkongen på Ellinon Thea, Firostefani - Santorini

Ankommer dere Athen på et slikt tidspunkt at det blir vanskelig å rekke siste ferge eller speedbåt om ettermiddagen, ta en overnatting med sightseeing i byen. Athen har masse spennende å by på også. Vi har som oftest tatt en overnatting i Athen, enten på vei nedover eller på vei hjemover. Shopping i Plaka og en tur opp på Akropolishøyden er obligatorisk :) I Plaka ligger dessuten masse herlige restauranter og hoteller, men prisnivået på overnatting her er mye høyere enn i andre deler av byen og på øyene.


Utsikt fra balkongen på Island House, Mylopotas - Ios

Alle bildene til dette innlegget er fra noen av overnattingsstedene vi bodde på sommeren 2009. Vi hadde da en skikkelig rundtur og besøkte 7 øyer + Athen på 2,5 uke. Det var en kjempeopplevelse spekket med nye spennende inntrykk hele tiden. Med så mange øyer ble det en god del reisedager, så vi var skikkelig "på loffen".

Normalt sett har vi besøkt 3 øyer og hatt litt mer tid på hver plass. Her må man bare kjenne selv på hva man ønsker :) På noen øyer har vi f.eks. bodd i flere landsbyer også, så man må ikke nødvendigvis videre med båt for å bytte omgivelser.

Som et utgangspunkt for øyhopping i Kykladene er Paros et godt alternativ. Her finnes masse fine små landsbyer, og det  går ferger og speedbåter videre til en drøss andre spennende øyer.

Ha en fortsatt trivelig søndag :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...