søndag 7. august 2011

Ripslykke

Idag har jeg plukket rips i hagen i skogen! Det er bare så herlig, ja rene terapien å plukke bær. Kjenner at jeg bare kobler ut resten av verden og faller inn i min egen lille ripslykke :)Jeg plukket ca. 4 liter med deilige rips, og det er mye mer igjen på buskene. Får vel ta en liten økt imorgen også hvis ikke værgudene slår seg totalt vrang. 
Det er meldt skikkelige mengder med nedbør, men det er lov å håpe at metrologene tar feil :)Stort sett alle bærene kommer til å ende som ripsgele, og jeg har tenkt ut alle rettene jeg skal bruke den deilige ripsgeleen til mens jeg har plukket. Jeg har også fundert på om jeg skal prøve meg på litt ripssaft i år, men kanskje heller solbærene skal få æren av å bli saft? 
De er jo rene antioksidantbomber og både lukter og smaker helt fortreffelig!Ripsgele kan brukes til så mangt. Den er god på skiven som pålegg eller som tilsetning i frokostblanding etc. Den kan også benyttes til ulike middagsretter der man normalt ville brukt tyttebærsyltetøy. Det er nydelig til både lam, vilt, kjøttboller, kjøttkaker og ovnsstekte koteletter. 

Når du har kokt en porsjon gele så putt det du beregner å spise innen en uke på glass i kjøleskapet og ha resten i små plastbeholdere og frys dem ned. Da kan du ta opp en porsjon etterhvert som du har lyst og behov. Gele kan gjerne kokes av bær som har vært frosne også, så det er ikke nødvendig å koke opp alt på en gang, bare husk at de ikke bør være helt moden. Den beste geleen får du av bær som er nesten moden for de inneholder mer stivelse enn de helt modne bærene.Jeg er ikke spesielt glad i rips naturell. Jeg syns rett og slett det blir for surt. Derfor vil den ripsen som ikke ender som gele, gjerne ende opp som smak i kaker og muffins eller i smoothies. Jeg fryser ned bærene i små porsjoner som enkelt kan tas opp for bare en smoothie, kake eller en porsjon muffins. Ripsen får da gjerne selskap av litt andre deilige bær også. Oppskrift på herlig bærkake kommer litt senere i høst :)

Har du lyst til å prøve deg på ripsgele kommer en enkel fremgangsmåte her:

1 drøy liter rips (trenger ikke renskes)
2 dl. vann

Kok sammen vann og bær til bærene "faller sammen" og fruktkjøttet løsnes godt. ca. 15-20 minutter.
Blandingen siles så av i et klede slik at all fruktsaften trekkes ut. Vri gjerne ut siste resten av saften.

Hell så saften i en kasserolle og tilsett ca. 5 dl sukker. 

Kok opp, og småkok til alt sukkeret har løst seg opp. Test om det har dannet seg gele ved å ta litt av saften med en teskje oppå et kjøleskapkaldt tefat. Hvis den ikke stivner og "rynker" seg på fatet må det kokes lenger. Får du ikke geleen stiv kan du ha brukt for modne bær eller for lite sukker. Har du kun veldig modne bær kan du bruke ulike syltetilsetninger som fås kjøpt i butikken for å få nok stivelse til å lage gele :)

Lykke til!

3 kommentarer:

 1. Du er så flink!!!! Jeg har ikke giddet å plukke av ripsen i år...ha ha ha...den henger der som litt gladfarge i det ellers triste sommeværet :-(
  Men vi kommer gjerne på middag! :-)

  Klem W

  SvarSlett
 2. Ja, de er litt sure naturell...Men gode i saft da!! Synes du skal prøve det. Har en venninne som lager utrolig god ripssaft. Det kan nok ikke sies å være sunt akkurat, for sukkermengden er stor - men godt er det!

  SvarSlett
 3. Måtte teste ut saftkoking også, og den ble aldeles fabelaktig! Jeg kokte saften i en vanlig kasserolle (har ikke saftkoker)

  Jeg brukte 2 liter rips og fylte på vann så det nesten dekket ripsene. Kokte dem så i 15-20 minutter og silte dem i klede. Så tilsatte jeg 250 gram sukker pr. liter fruktsaft og lot det koke opp til sukkeret var oppløst. Jeg har fylt på flasker og lagt i fryseren, men det ser ikke ut som de varer så lenge :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...