fredag 27. mai 2011

Skandalenominasjon i Rockheim

Idag ble det offentliggjort hvilke 15 artister/band som skal kjempe om å få en egen hedersplass i Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for rock og pop. En jury på 7 personer har valgt ut kadidatene, og i løpet av sommeren skal 100 mennesker bestemme hvilke 5 av disse kadidatene som skal få en egen plass.

Kriteriene for utvelgelse er at artistene må ha debutert for minst 25 år siden og ha bidratt til utvikling og utbredelse av norsk populærmusikk. Så til listen...

Der er mange flotte artister på listen, det er ikke her skandalen ligger. Det absolutt uforståelige og skandaløse er hvilke artister som IKKE står på listen.


En av norsk rocks absolutt største og mest innflytelsesrike band er Dum Dum Boys med låtskriver Kjartan Kristiansen som grunnpilaren. De har holdt koken siden ca. 1980 (først som Wannskrækk), og har preget norsk musikk siden den gang og helt frem til idag. De ble bl.a. tildelt Spellemanns hederspris i 2007 og har i tillegg 4 andre spellemannspriser og vise til. DumDum Boys er av uforståelige grunner ikke på listen!

Det samme gjelder Raga Rockers, som har holdt på siden 1982 og hadde sin siste utgivelse i 2010. Begge disse bandene er regnet blant "de fire store" i norsk rock, men er altså ikke nominert! Hvor har komitèen hatt hodet sitt? Det er jo rimelig skandaløst når to av norges virkelig store rockeband med lang fartstid ikke er på listen engang.


En annen artist som også virkelig burde vært på listen er Morten Abel. Han har preget norsk popmusikk siden 1981 både som selvstendig artist og som vokalist i bandene Mods, September When og Peltz. Han har mottatt 4 spellemannspriser, bl.a. i kategorien Årets Spellemann i 1993 med The September When og i 2001 som soloartist.


Der er nok også mange andre dyktige artister og band som kunne stått på listen, og ikke et vondt ord om dem som kom med denne gangen, men siden dette er aller første gangen dette gjøres bør vel "kremen" presenteres først, så får vi ta "krydderet" i andre og tredje omgang?

Prosessen burde kanskje derfor vært helt motsatt enn den de har falt ned på nå. La heller et stort utvalg personer (gjerne noen hundre) med ulik pop- og rockmusikalsk bakgrunn få nominere sine 10-15 favoritter, så får man et bredt grunnlag med både faglig og folkelig forankring når man velger de 5 første artister og band som får en hedersplass i "Rockheim Hall of Fame". Det er jo veldig dumt hvis prosessen blir så pinlig at det ender opp med å bli et "Rockheim Hall of Shame"...

Her finner du en artikkel med oversikt over hvem som er nominert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...