søndag 29. mai 2011

4-fjellsturen gjennomført

Akkurat nå er jeg deilig sliten. Søndagen har vært brukt til å gjennomføre 4-fjells turen, et tradisjonelt fjellturarrangement i Bergen. Noen sprekinger går sågar hele 7 fjell (7-fjellsturen) men jeg syns det rekker lenge med 4 :) Morgenen startet kl. 07.15 med en dusj, litt frokost og påkledning før det bar avgårde mot start på Kronstad. Da det haglet og regnet noe helt forferdelig på vei nedover var det bare til å ta på alt av regntøy og håpe på det beste :)

Turen opp til Ulriken gikk helt strålende. Skyene hadde tatt seg en tur lenger innover så det var bare tidvis noen små drypp. Oppe på Ulriken blåste det imidlertid stokker og stein og var endel tåke. Vi var kjapp med å fortsette på nedoverturen.

Utsikt fra Ulriken - fjell nr. 1

Nedoverturen fra Ulriken ble en liten utfordring. På toppen blåste det i ganske kraftige tak, så det var bare til å holde seg fast i gjerdene langs den bratte trappestien. Videre nedover begynte både glatte steiner og gjørmen å gjøre seg veldig gjeldende. Det gjaldt å holde tungen beint i munnen. Vi praktiserte en stund gjørmesurfing i stor stil og fart nedover bakkene, men vi holdt oss heldigvis på beina :) Solen tittet også såvidt igjennom skylaget. Herlig!

En pust i bakken på vei opp mot Fløyen - fjell nr. 2. Vi ser Ulriken

Etter å ha kommet hel og uskadd ned fra Ulriken var det bare å ta fatt på fjell nr. 2, Fløien. Turen går via Isdalssiden og er utrolig bratt. Jeg er sikker på at hellingen noen steder er på 45 grader. Her ligger selvsagt asfalt, noe annet ville nok bare rulle nedover. På vei oppover fikk vi en halv regnbyge, men mest sol og opphold.

Det klippes i turkortet for fjell nr. 2

På Fløyen traff vi på en haug med lett forskrekkede turister. De må jo tro at vi bergensere er helt ville etter turgåing, og at det er slik utfart hver eneste søndag...hehe. Et lite stopp for å proviantere litt energidrikke fikk vi også tid til her oppe før vi la i vei mot fjell nr. 3, Rundemannen.

Bergen sett fra Fløyen - fjell nr. 2

Veien opp til Rundemannen går stort sett på grusstier, og det var tørt og fint og solen tittet også frem på denne strekningen.


Rundemannen, fjell nr. 3, i sikte. Turvenninen min sees i fint driv fremover :)

På vei mot Rundemannen var det både drikkestasjon med utdeling av saft samt en egen bod med utdeling av Yt fra Tine. Vi klarte ikke helt å bestemme oss for hvilken smak vi ville prøve, og fikk likegodt en av hver. Kjempegodt med litt energipåfyll.

Fristende og kjempegodt! Den med kakaosmak ble min favoritt

Etter klipping på Rundemannen stod Sandviksfjellet for tur. Det er stort sett nedoverbakke fra Rundemannen og resten av turen, så det går hardt utover både knær og lårmuskulatur herfra.

Lang, lang rekke, ingen ut av rekken går. På vei nedover mot Sandviksfjellet, fjell nr. 4

Fra Rundemannen og nedover var det også mye gjørme og glatte steiner, så det gjaldt å gå forsiktig og være varsom. Kjekt med vegetasjon langs stiene på de bratteste stedene slik at vi hadde noe å holde oss fast i.

Vann og gjørme preget stiene nedover fra Rundemannen. Godt vi hadde gode tursko!

Noen strekninger er ganske smale og bratte og kan være veldig farlige hvis man skulle skli eller snuble. Heldigvis var det god turkultur blandt alle deltakerne vi støtte på. Der var ingen skubbing, dytting eller farlige forbiløpinger som vi har vært borti ved enkelte tilfeller tidligere år når det har vært tørrere terreng.

Innkomst til siste klipping - fjell nr. 4, Sandviksfjellet

Ved innkomst til Sandviksfjellet fikk vi utdelt Vestlandslefse. Et godt lite måltid som vi syns var helt passende akkurat da. Fra Sandviksfjellet går turen ned via Skredderdalen, langs Fjellveien og videre til Marken i Bergen Sentrum. Her er det siste sjekkpost og mottak av t-skjorter og diplom.

Årets t-skjorte og klippekortet for alle fjelltoppene :)

Godt sliten etter turen fikk vi oss en kjapp kattevask og et klesskift på togstasjonen (oppbevaringsbokser er kjekk å ha) og inntok deretter et herlig måltid på Jacob All. Det er en del av vår 4-fjells tradisjon. Først tur og så belønningen med et godt måltid, god drikke og rom for å skravle, diskutere og gjenoppleve en herlig dagsmarsj.  Anbefales! :) Nå er det bare til å pleie ømme muskler og såre knær før mandag og arbeidsuken igjen er over oss.

Takker så mye for en superduper tur  :)

4 kommentarer:

 1. God blogging om en sikkert god tur. Jeg har aldri gått verken 4 eller 7 fjell, men gjør det gjerne en fin sommerdag (uten kø). Et spørsmål: Hvor er det egentlig man går opp til Fløien egentlig? Går man inn grusveien ved svartediket? og opp en sti derfra?

  SvarSlett
 2. Heisann Yngve! Turen var helt herlig ja :)
  Opp til Fløyen går man langs demningen og opp en bratt grusvei ved Svartediket ja. Deretter kommer det noen kjempebratte asfalterte stier videre oppover mot bebyggelsen. Etter det fortsetter man på grusveier helt opp til Fløyen. Her finner du et kart over ruten http://www.bergen-turlag.no/album/album77/7Fjellsturen_1.jpg
  Lykke til med turen :)

  SvarSlett
 3. Så sprek. Dette hadde jeg ikke orket. Mange fine bilder og kommentarer fra turen. Ha en god uke

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...