søndag 24. april 2011

Hvitveis - perler i den norske vårfloraen

Nå som våren har eksplodert her på vestlandet (og sikkert i resten av landet også) i løpet av de siste dagene, måtte jeg ut og forevige noen søte små vårtegn - Hvitveis.

En ensom hvitveis i all sin prakt. Nyyyydelig!

Hvitveisen gir meg gode assosiasjoner til min barndoms våropplevelser. Vi gikk i Småskogen, egentlig bare et lite skogholt mellom blokkene jeg vokste opp i, og i Storeskogen, en mye større skog ved siden av, og plukket hvitveis. I Småskogen kunne man finne hvitveis i små klynger, men bare hvis man var tidlig ute. Det var massevis av barn i blokkene som alle var interessert i å imponere mammaene med en bukett selvplukk, så her måtte man være kjapp hvis de fineste blomstene skulle sikres.


Vi soler oss! :)

I Storeskogen derimot var det hele hav av hvitveis når våren startet, og vi plukket til vi ikke klarte å holde rundt stilkene med bare en hånd. Det jeg husker best med hvitveisplukkingen er lukten av våt skogbunn og liv som spirer og gror, småfuglene som kvitret og solstrålene som kom som striper ned på bakken gjennom tretoppene som omringet oasene med hvitveis. Storeskogen var, som navnet tilsier, kjempestor, og vi måtte alltid gå i følge her. Diverse vandrehistorier regjerte i området og virket som de burde. Ingen gikk alene i Storeskogen! :)Som mor til småbarn var det alltid en glede når de kom hjem med en bunke lett skamferte hvitveis. De ble ofte satt i et melkeglass på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen for å pynte opp. Da kom det nesten alltid en liten klump i halsen i ren takknemmelighet og vårnostalgi. Nå plukkes det ikke hvitveis her i hjemmet mer, men vi gleder oss over dem i sitt naturlige element.

Det eneste som er synd med hvitveisen er at sesongen er så kort. Plutselig har andre vekster tatt over grunnen og vi må vente ett helt år før vi igjen kan glede oss over de snøhvite små perlene tett i tett i skogsbunnen.

Fra hyggelige lesere har jeg fått tilbakemelding om at bildene viser blomsten gjøkesyre og ikke hvitveis. Der lærte ihvertfall jeg noe nytt om den norske vårfloraen. Lover å komme tilbake med bilder av ekte hvitveis senere :)

4 kommentarer:

 1. Hvitveis er såå vakker og den lyser skikkelig opp i naturen
  Må nytes..
  Fortsatt god påske til deg

  SvarSlett
 2. Vakre bilder du viser! Men er det kvitveis?
  Er det ikkje ein anna skogblome du har funne deg? Dei minner om noko som vert kalla gjøkesyre eller gaukesyre hjå oss. Lika nydeleg og faktisk også etandes i små mengder.
  Men igjen nydelege bileter!
  Klem!

  SvarSlett
 3. Dette er da det vi i Bergen kaller "sukkerblomst"..men ja, de er fine de også :-)

  Klem klem W

  SvarSlett
 4. Takk for innspill til å oppklare blomsterfamilien bildene er av. Dere har helt rett. Bildene er av gauksyre og ikke hvitveis :)
  Blomstene stod litt sånn hulter til bulter i skogen i god blanding med hvitveis og endel andre små skogsblomster, men det var disse søte små som var lettest tilgjengelig for fotografen (som ikke hadde støvler og kunne gå over myren) Jeg gikk bare ut ifra at det var en type hvitveis, men så feil kan man altså ta. Så har jeg lært noe nytt idag også :)
  Ha en fortsatt strålende påske :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...