mandag 27. juni 2011

Øyhopping - økonomisk krise i Hellas 2011?

Som kommende turist i Hellas denne sommeren har jeg selvølgelig fattet interesse for den økonomiske krisen i landet. Vil den ha noen direkte innvirkning på vår planlagte ferietur, eller kan vi ta det med ro og nyte ukene forholdsvis uberørt av situasjonen?Det knytter seg fremdeles endel spenning til hvordan krisen i Hellas vil utvikle seg, og der foregår mye synsing i mediene med skissering av ulike scenarioer. Alt fra det helt katastrofale hvor Hellas misligholder lånene og praktisk talt går konkurs, med totalt kaos, innføring av unntakstilstand, portforbud og ny valuta som resultat, til de mildere og ufarlige versjonene hvor lånene betales i tide og problemene utsettes ytterligere noen år. I føste scenario vil man som turist kastes inn i det totale kaos, i siste fall vil man som turist nesten ikke merke noe.Hva som faktisk vil skje vil vi ikke se før tidligst i midten av juli måned når innbetalingen av låneavdragene forfaller. Får Hellas nytt kriselån av EU og vil innbyggerne godta sparepakkene som ligger til grunn for et evt. lånetilsagn? Uansett...et godt råd til alle som har tenkt seg til Hellas er å følge fortløpende med i medienes rapportering på utviklingen. Til det motsatte er bevist ser ihvertfall jeg frem til en hyggelig ferie på de nydelige greske øyer :)Noen forholdsregler kan det uansett være lurt å ta. Sparebank 1 har utarbeidet noen gode råd til Hellasferierende i sommer (publisert på flere nettaviser, deriblant webavisen.no som listen er hentet fra)
 • Ta alltid med deg to betalingskort – gjerne både VISA-kort og MasterCard.
 • Det kan være lurt å ta med litt ekstra kontanter fordi det kan være lite kontanter tilgjengelig i greske minibanker. Hellas er ikke så velutbygd for kortbruk som Norge, og mediene melder at grekerne tar ut kontanter i store mengder for å sikre sine formuer.
 • Oppbevar pengene på et sikkert sted.
 • Hold deg oppdatert gjennom mediene på hva som skjer i landet.
 • Det kan også være lurt at du betaler det du kan av hotell, fly, utflukter og så videre før du reiser.
 • Husk å ha reiseforsikringen i orden og ta vare på kvitteringer og dokumentasjon. Vær oppmerksom på at det er begrensinger i vilkårene på for eksempel hvor mye kontanter som er dekket, flyforsinkelser og så videre


Når det gjelder forholdet mellom kort og kontanter på de greske øyer kan du lese mer om det her. Dette er "normaltilstanden" som vi har opplevd de siste 10 årene.

Husk også at om du tar med deg mye kontantverdier til utlandet, dvs. verdi over 25.000,- norske kroner (både kontant og i reisesjekker) må du uoppfordret oppgi eller vise disse frem før du forlater landet.

Ha en riktig god ferie når den tid kommer :)

2 kommentarer:

 1. Mange gode funderinger her og masse god turistinfo. Ha en flott ferie du også når den tid kommer.

  SvarSlett
 2. bra funderinger..og en riktig god ferie til deg også når den tid kommer.:-) jeg nyter late dager.:)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...